TEKNOLOJİ - BİLİM
Giriş Tarihi : 27-02-2012 15:43   Güncelleme : 27-02-2012 15:43

Amazon’da yaşanan çöküntü!

İnternet üzerinden alışveriş sitesi Amazon.com'a dün gece bir süreliğine İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve daha birçok ülkeden erişim sağlanamadı. Bu kesintinin Wikileaks’e yakınlığıyla bilinen ancak grupla bir bağlantısı olmayan hacker topluluğu Anonymous’un saldırısı sonucu yaşandığı öne sürüldü.

Amazon’da yaşanan çöküntü!
 Ancak kesintinin, Amazon’un adı geçen dört ülkedeki server’larını yöneten İrlanda veri merkezinde yaşanan bir iç sorundan kaynaklı olabileceği de belirtiliyor.

Sitenin İngiltere uzantılı adresi amazon.co.uk’in yanı sıra amazon.com’a da bir süreliğine erişilemedi. Ancak gecenin ilerleyen saatlerinde site yeniden yayına girdi. İtalya ve Fransa’da da aynı durumun yaşandığı bildirildi.

Amazon’dan sitenin çöküşünün bir saldırı sonucu mu yoksa Noel öncesi yapılan yoğun alışverişlerin sonucu mu yaşandığı konusunda bir yorum gelmedi. Ancak Kanada, ABD ve Japonya’daki sitelerin çöküntüden etkilenmediği görüldü.

MASTERCARD DA ÇÖKTÜ
İnternet izleme ve istatistik şirketi Netcraft, “problemin Amazon’la birlikte Dublin’de host edilen diğer sitelerde de yaşandığını” belirterek bunun bir iç sorun olma ihtimalini kuvvetlendirdi. Bu arada, Netcraft’in verilerine göre, aynı saatlerde MasterCard’ın ana sitesi de çöktü.

Öte yandan bugün, ayrı bir olayda, dedikodu sitesi Gawker, 1.5 milyon kişinin kullanıcı adları ve şifrelerinden oluşan veri tabanının bir “brute force” saldırısıyla çökertildiğini duyurdu. Gawker kredi kartı detaylarını toplamıyor ancak aynı kullanıcı adı ve şifreyi başka sitelerde de kullanan kişilerin bilgilerinin tehlikeye girmiş olabileceğinden bahsediliyor.

Anonymous isimli grubun Perşembe günü düzenlediği Amazon’u çökertme girişimi başarısız olmuştu. Grubun içindeki bir anlaşmazlıktan dolayı saldırıların büyük bir kısmı PayPal’i hedef alırken, Amazon yara almadan kurtulmuştu.

Anonymous, dün geceki çöküntüyle ilgili sorumluluk üstlenmedi. Grubun Twitter hesabından yapılan açıklamada ise “Hiçbir şeyi teyit edemiyoruz, yoksa hesaplarımızı yine kaybederiz” denildi.

COLDBLOOD KAFALARI KARIŞTIRDI
Grubun “Coldblood” olarak bilinen İngiliz üyelerinden biri Guardian’a yaptığı açıklamada, Anonymous’ın Amazon’a dün gündüz saatlerinde “kısa bir saldırı düzenlediğini” ancak bütün sitelerin kısa bir süre sonra yeniden erişime açıldığını söyledi.

Grubun sohbet forumlarında da genel olarak Amazon’un çöküşüyle ilgili bir şaşkınlık yaşandığı gözlendi.

Çöküntüden etkilenen ülkeler de dışarıdan gelen bir saldırıdan çok iç sorunların kesintiye neden olduğunu belirtti.

Amazon’un 1 Aralık tarihinde Wikileaks server’larını kapatmasının ardından Anonymous, şirketi hedef almıştı. Geçtiğimiz hafta boyunca gruptan yapılan açıklamalarda Amazon'u çökertme planlarından bahsediliyordu.
AdminAdmin