Ağrı Haberleri
Giriş Tarihi : 05-10-2020 18:39   Güncelleme : 05-10-2020 18:39

Çarboğa'dan Baro Seçimlerinin Ertelenmesine Sert Tepki

Çarboğa'dan Baro Seçimlerinin Ertelenmesine Sert Tepki

Çarboğa'dan Baro Seçimlerinin Ertelenmesine Sert Tepki
Deva Partisi Merkez İlçe Başkanı Mahmut Çarboğa Baro Seçimlerinin Ertelenmesine İlişkin Açıklamalarda bulundu.

Çarboğa yaptığı açıklamada

İçişleri Bakanlığı, "Koronavirüs Tedbirleri" konulu ek genelge yayınlayarak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinlikleri erteledi.

Bahse konu genelge ile baro seçimlerinin ertelenmesi açıkça hukuka aykırıdır."1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na göre İçişleri Bakanlığı’nın genelge çıkarmak suretiyle emir ve yasaklar öngörmesi hukuka aykırıdır.

1593 sayılı Kanuna tedbir alma ve yasak koyma yetkisi, Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanlığı’ndan görüş alarak il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına aittir.

Halk sağlığıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın genelge çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.""Baro ve Birlik seçimlerinin ne zaman ve nasıl yapılacağı, Anayasa m.135’e uygun olarak çıkarılan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda gösterilmiştir.

Anayasa ve Kanunla düzenlenen baroların ve Birliğin seçimlerinin bir genelge ile ertelenmesi, hem Anayasa m.13 ile m.135’e ve hem de 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun seçimle ilgili hükümlerine aykırıdır.Baro seçimlerinin ertelenmesi siyasi bir karar olduğu çok açıktır.Amaç pandemi değildir.Bu sureçte birçok siyasi partinin etkinlikten de öte olarak nitelendirdiğimiz miting,kongre gibi faaliyetleri devam etmektedir Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart'tan bu yana aradan geçen sürede, düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir “etkinliğin” ertelenmediği ülkemizde baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir.

Baro seçimlerinin nasıl yapılacağı Avukatlık kanununda açık bir şekilde düzenlenmiştir.Kanun hükmünün boşa çıkartılıp genelgenin esas alınması hukuksuzluktur.Bu genelge hukuken yok hükmündedir.İçişleri Bakanlığı genelgesinin, Anayasanın ve yasaların üzerine çıkarıldığı bir olağanüstü hâl süreci yaşıyoruz.

Baro seçimi öncesi 81 ilde birçok avukat, yönetim kurulları ve delegelerle birlikte yoğun emek ve çaba harcayarak bu seçimlere hazırlandılar.

Siyasi bir kararla seçimin bi anda ertelenmesini doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz.

Ağrı Barosu başkanlık seçimi 03.10.2020 tarihinde yapılması planlanırken seçime 24 saatten az bir süre kalmışken seçimin ertelenmesini hangi hukuk düzenine yerleştirebiliriz.

Hukuk devletlerinde öngörülebilirlik,bilinirlik ve güvenirlik ilkeleri mevcuttur.

Ayrıca birçok baro seçimlerin ertelenmesini yargıya taşıdı.Önümüzdeki günlerde itirazlara ilişkin mahkemelerin nasıl karar vereceğini göreceğiz.
 
AdminAdmin