SİYASET
Giriş Tarihi : 27-02-2012 15:43   Güncelleme : 27-02-2012 15:43

"Atma Recep din kardeşiyiz"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, memleketi Elazığ'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Demirtaş, partisinin genel başkanı olduktan sonra ilk kez gittiği memleketi Elazığ'da, 'Anadil kimliktir, kimlik yaşam, yaşam engellenemez' konu başlıklı bir panele katıldı.

Demirtaş, panele katılanları Kürtçe selamladı.

Demirtaş, "Başbakan meydan meydan dolaşıp, 'ben onların acılarını anlıyorum' diyor. Peki, anadili Kürtçe konuşuyorsa, nasıl anlayacaksın? Kendi evladına anadilde eğitim aldıramayan bir ananın acısını nasıl anlayacaksın? Bu ülkenin başbakanı herkese aynı şekilde yaklaşmalıdır. Halkımızın bir sözü var; 'Atma Recep atma, din kardeşiyiz'. Herkes yutar, bu halk yutmaz" dedi.

Tek sorunun Ankara'da köhnemiş zihniyetin sorunu olduğunu ileri süren Demirtaş, şunları söyledi:

"Nasıl bir yangından çıktığımızı biliyoruz. Unutmadık. Kürt halkının, Türk halkıyla bir sorunu yoktur. Halklar arasında bir sorun yok ama kardeşlerinde eşit haklara sahip olması lazım. Bir halk kendi diliyle var olur. Olmaması asimiledir. Hiçbir kitapta milliyetçilik ırkçılık yoktur. Ne diyor bu ülkenin başbakanı anadilde eğitim olmaz. Niye olmaz. Bir tek Kenan Evren'in anayasasına aykırıdır. Milyonlarca insanı açık cezaevinde mahkum etmek Kenan Evren'in haddi midir?

Biz Kürtçe anayasa yazılacak demedik. Türkiye'de yaşayana herkes Türk'tür ibaresini kaldıralım. Bizi birleştiren vatandaşlık olsun dedik. Böyle kardeşlilik olmaz. Birine 600 bin kitap bastırırken, diğerine 'bir davetiye bile Kürtçe yazamazsın' diyeceksin, olmaz. Kendi anadilimize karşı bu tahammülsüzlüğü asla kabul etmeyeceğiz."

Demirtaş, bir insanın doğduktan sonra öğreneceği en fazla 300 kelime olduğunu söyledi. Demirtaş, "Ne diyorlar bunlar, anasından babasından öğrensin dilini. Sen annenden, babandan mı öğrendin? Ben 20 yıl eğitim görerek öğrendim. Benden vergi alıyorsun, askere alıyor musun alıyorsun, sen Kürtsün askere gelme diyor musun? Yok. Benim verdiğim vergilerle okul açıyorsun, benim çocuğuma neden okul açmıyorsun. Halkımızın bir sözü var; 'atma Recep atma, din kardeşiyiz.' Herkes yutar bu halk yutmaz" diye konuştu. 
AdminAdmin