Ağrı Haberleri
Giriş Tarihi : 16-11-2017 16:47   Güncelleme : 16-11-2017 16:47

Dirayet Taşdemir Kamu Hastanelerine İhaleleri Sordu

Dilan Dirayet Taşdemir Ağrı Kamu Hastanelerinde yapılan alımların etik olmadığına vurgu yaptı.Hukuken olmaması gerektiğini söyledi.Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr Ali Bulut'un iddiaları cevaplaması bekleniyor.

Dirayet Taşdemir Kamu Hastanelerine İhaleleri Sordu
Hdp Milletvekili Dilan Diratey Taşdemir Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı Bütçesi görüşmesinde söz aldı.Taşdemir 

Sağlık Bakanı Sayın Ahmet Demircan'a Ağrı'nın sağlık sorunlarını verilerle aktardı ve sorunların çözümü için söz istedik.


Bakanlığınızdan aldığımız göstergelerine göre, 542 bin nüfuslu Ağrı’da sadece 856 yatak var. 10 bin kişiye 15 yatak düşüyor. Her gün bir trafik kazası yaşanıyor, ama yoğun bakımdaki yatak sayısı 56. Kişi başına düşen hastane yatağı sayısına baktığımızda; 400 bin nüfusu olan Edirne, 300 bin nüfusu olan Bolu, kişi başına yatak sayısının en fazla olduğu iller. Nüfusu bütün bu illerden fazla olan Ağrı ise son üçte yer alıyor.

Toplamda Ağrı’da 519 hekimin görev yaptığı belirtiliyor. Bu demektir ki her hastanede, görevleri ortalama 1.5 yıl olan, yaklaşık 65 doktor görev yapıyor. Ağrı’da kadın nüfusu 130 binlerde ama 11 tane kadın doğum uzmanının görev yaptığı belirtiliyor. Bize gelen şikayetlere bakıldığında, bu rakam inandırıcı görünmüyor.

2011 yılında yapımına başlanan Suçatağı Devlet Hastanesi hala bitirilmedi. Eski vali Işın 7 Aralık 2015’te yaptığı açıklamada hastanenin yüzde 65’inin tamamlandığını ‘müjdelemişti’. Sonra Ağrı Kamu Hastaneler Birliği internet sitesinde, hastanenin 2016 ortalarında tamamlanacağı bilgisi verildi. Şubat 2017’de AKP Ağrı Milletvekili Sayın Gökçe Ağrı’nın en bina inşaatının 2017 yılı yaz aylarında bitirileceğini söylemişti. O da olmadı, şimdi de Hastanenin anjiyo ünitesi de eklenerek yıl sonuna kadar biteceğini söyleniyor. Bu vaat günceleme hali ile Ağrılı vatandaşlarımız saf yerine konulmuş oluyor. Ben de orada yaşayan, ailesi orada olan biri olarak en temel hizmetlerde bile bu beklemede tutulma halini kendi aklımıza yapılmış bir ayıp olarak görüyorum.

Ağrı, özellikle hastanelere mal ve hizmet alımıyla ilgili iddialarla da gündem oluyor. Sık sık yapılan mal alımı duyurularına karşın, “Ağrı Devlet Hastanesi'nde, Klima Arızası” başlığıyla yayınlanan haberleri görüyoruz. Bir haberde ameliyat sırasında kartondan yelpaze kullanıldığı görüntüleri ortaya çıkmıştı. O dönem Ağrı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri yaptığı açıklamada bir yandan klimanın montajının yeni yapıldığını söylüyor, bir yandan da bu görüntülerin basına yansımasını komplo olarak değerlendirerek soruşturma açıldığını söylüyor. “Havalar o kadar sıcak değil” diyor. Havalar sıcak olsun olmasın, bir ameliyathanede klima olmaması sorundur. Soruşturma açılması gereken durum da bu görüntülerin basına yansımış olması değil, bir ameliyathanede klimanın olmamasıdır. Biz Kasım ayının başında Ağrı’nın sorunlarını ele alan bir basın toplantısı yaptık, orada bu iddialarımızı fotoğraf ve videolarla da ortaya koyduk. Benzer şekilde ambulans verilmediği için hasta olan eşini sedye ile Ağrı sokaklarında hastaneye ulaştırmaya çalışan yaşlı bir vatandaşın fotoğrafları ve görüntüleri de yayınlanmıştı. Bu durum o kadar kanıksanmış ki yaşlı amca görüntüyü çeken kişiye “napalım ambulans vermediler” diyor.

Sayın Bakan, Ağrı kamu mal ve hizmet alımı listesinde habire yeni yapılan alımlar yayınlanıyor. Ama bu alımlarda en dikkat çekici nokta alımların büyük bir kısmının ihale yerine “doğrudan temin” yöntemi ile yapılmış olması.Ocak ayından temmuz ayına kadar 2611 alım yapılmış 1917 tanesi doğrudan temin edilmiş. Hastaneler için yapılan 488 mal ve hizmet alımının tamamı doğrudan teminle gerçekleştirilmiş. Sadece Ekim ayı içerisinde bile, Ağrı Devlet Hastanesi için 73, Doğubeyazıt Dr. Yaşar Eryılmaz Devlet Hastanesi için 63, Patnos Devlet Hastanesi için 34, Eleşkirt Devlet Hastanesi için 4, tutak Devlet Hastanesi için 6, Taşlıçay ve Hamur Devlet Hastaneleri için ise 1’er mal ve hizmet alımı yapılmış. Bu alımların tamamı doğrudan temin yöntemi ile yapılmış, ihale yöntemine hiç başvurulmamış.

Etik ve hukuksal açıdan istisnai bir yöntem olarak uygulanması gereken doğrudan temin yöntemi, Ağrı kamu kurumlarına mal ve hizmet alımlarında neden genel yöntem olarak uygulanıyor?

Sayın Bakan, Su Çatağı Hastanesi’nin bir an önce açılması, varolan 8 hastanede doktor sayısının artırılması ve teçhizat eksikliğinin giderilmesinin sözünü almak istiyoruz. 
AdminAdmin