Ağrı Haberleri
Giriş Tarihi : 14-11-2019 13:58   Güncelleme : 14-11-2019 13:58

Emine Balkis Yazdı : BENİM METABOLİZMAM ÇOK YAVAŞ !

Özel Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Balkis Bu Hafta Metabolizma Konusunu yazdı.

Emine Balkis Yazdı : BENİM METABOLİZMAM ÇOK YAVAŞ !
Sonsuz kilo alıp-verme kısır döngüsü içinde son çare olarak sorunu metabolizma hızında arayanlar; bu haftaki yazım sizin için.

Başlamadan önce bir bakalım neymiş bu metabolizma?

Metabolizma, vücudun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarıdır. Dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu değişikliğin en önemli nedeni ise vücuttaki yağ kas oranı dengesidir. Vücudunda kas oranı fazla olan bireylerin metabolizma hızı yağ oranı fazla olanlara göre daha fazladır. Yani sanıldığının aksine sadece tuvalete çıkma sıklığıyla ölçülebilen bir durum değildir. Herkesin iç organlarının çalışabilmesi için belli bir metabolik hızı vardır. O yüzden benim metabolizmam hiç çalışmıyor gibi ifadeler de doğru değildir.

Metabolizma hızının yüksek olması kilo vermeyi kolaylaştırır. Metabolizma hızımızı genetiğimizin, vücut tipimizin ve hormonlarımızın etkilediği kadar davranışlarımızın da etkilediği bilenen bir gerçektir.

İşte size metabolizmanızı hızlandırmanın yolları;

1. Düzenli egzersiz yapmak;

Egzersiz kalp atış hızını, solunum sıklığını ve kan dolaşımını hızlandırarak vücudun çalışma hızını arttırır. Dolayısıyla dinlenme anında harcanan enerji ve bazal metabolik hız da artmış olur. Ayrıca düzenli egzersiz kas kütlesinde artışa da neden olacağı için dinlenme anında harcanan enerjiyi arttırır.

2. Su içmek;

Günlük 2-2.5 L su içmek vücudumuzda kan dolaşımını, böbreklerin ve bağırsağımızın çalışma hızını arttırarak metabolik hızımızı arttırır.

3. Düzenli beslenmek;

Kalorisi düşük diyetlere bir başlayıp bir bırakmak metabolizma hızınızı düşürür. Bu nedenle düzenli ve sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme programıyla metabolizma hızını arttırabilirsiniz.

Metabolizma hızınızı kontrol altında tutabilmek için düzenli olarak kan testi yaptırmanız gerektiğini de unutmayın.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

EMİNE BALKİS

BESLENME VE DİYET UZMANI

ÖZEL AĞRI YAŞAM HASTANESİ 
AdminAdmin