SAĞLIK
Giriş Tarihi : 28-11-2019 15:28   Güncelleme : 28-11-2019 15:28

Emine Balkis Yazdı : Polikistik Over Sendromu

Özel Yaşam Hastanesi Diyetisyen Uzmanı Emine Balkis Bu haftaki konusunda her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromunda beslenmenin nasıl olması gerektiğini kaleme aldı.

Emine Balkis Yazdı : Polikistik Over Sendromu
Polikistik over sendromu (pcos); kadınsal hormonlarda meydana gelen değişimlerden kaynaklı mensturasyon(adet) döngüsünde düzensizlik, erkeklik hormonunun fazla salgılanmasına bağlı olarak gebe kalamama ve kıllanma ile karakterize bir sağlık sorunudur.

Bu sorun çoğu zaman kendine eşlik eden birkaç hastalığı da beraberinde getirir; insülin direnci,obezite, karın çevresinde belirgin yağlanma, ciltte yağlanma ve sivilcelenme…

Polikistik over ve kendine eşlik eden hastalıklar kilo almamıza neden olurken, kilo almak da bu hastalıkları arttırıyor. Yani birbirini tetikleyen bu döngüde kilit nokta sağlıklı bir şekilde kilo vermektir.

Unutmayalım ki tüm pcos hastalarında obezite görülme oranı %55 ‘dir!

5 temel adımda pcos hastaları için sağlıklı beslenme;

1. Basit şeker ve karbonhidratlardan (fast-food,beyaz ekmek,pirinç,makarna,şekerli içecekler) uzak durup yerine kompleks karbonhidratları(tam buğday ürünleri, bulgur,yulaf..) tüketmek.

2. Lif ve posa açısından zengin sebzelere beslenmenizde bolca yer vermeli. Yeterli miktarda meyve tüketmeye özen göstermelisiniz.

3. Her öğünde yeteri kadar protein kaynaklarından(yumurta,et,balık,tavuk) tüketmelisiniz.

4. İnsülin direncini kırmak ve kan şekerini dengede tutmak için uzun açlıklardan kaçınarak beslenme sıklığınızı arttırmalı, ara öğün yapmalısınız.

5. Düzenli olarak egzersiz yapmalı, fiziksel aktivitenizi arttırmalısınız.

Dikkat ; pcos ilerleyen dönemlerde hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara neden olabileceği için teşhisi ve tedavisi önemlidir.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler diliyorum.

EMİNE BALKİS

BESLENME VE DİYET UZMANI

ÖZEL AĞRI YAŞAM HASTANESİ 
AdminAdmin