SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-01-2020 08:46   Güncelleme : 13-01-2020 08:46

Emine Balkis Yazdı ; Bir Garip Meyve İkilemi!

Emine Balkis Yazdı ; Bir Garip Meyve İkilemi!

Emine Balkis Yazdı ; Bir Garip Meyve İkilemi!
Son zamanlarda sıkça karşımıza çıkan ‘Meyve zararlıdır!’ başlıklı yazılar bir hayli kafa karıştırabiliyor. Oysa kış aylarında hastalıklardan korunmak için en sık başvurulan yiyecekler meyvelerdir.

Meyveler içerisindeki çeşitli vitaminler ve antioksidanlar ile gripten kansere kadar birçok hastalıktan korunmada etkilidir. Özellikle kırmızı-mor meyveler ve turunçgiller antioksidan konusunun başrolleridir. Ancak bilinçli tüketilmediği sürece meyveler de vücudumuz için zararlı olabilmektedir. Nasıl mı?

Meyve şekeri olarak bilinen fruktoz’un vücudumuzdaki yolculuğu oldukça karmaşıktır. Bu konuda çalışmalar süregelirken bilinen bir gerçek vardır ki fruktoz şekerinin fazlası karaciğer yağlanması ile ilişkilidir.

Uzun kış akşamlarında hareketsizlikle birlikte, özellikle tok karna kontrolsüz yenen meyvede bulunan früktoz şekeri yağ olarak depolanmaktadır. Bu yağlanma fruktoz’un emilim yolu gereği karaciğer etrafında olmaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki bu sadece meyvenden gelen früktoz dan değil hazır paketli gıdalardan gelen fruktozu’da kapsamaktadır.

Yararları saymakla bitmeyecek olan meyveleri zararlı hale getirmemek ise bizim elimizde;

1. Porsiyonunu aşmamaya ya özen gösterin. Dünya sağlık örgütü yetişkin bir insanın günde 3 porsiyon meyve tüketmesini önermiştir.

2. Meyvelerde bulunan vitaminler vücudumuzda depolanmamaktadır. Yani yararlı etkisinin görülebilmesi için meyve bir günde fazla miktarda değil, kontrollü bir şekilde günlük tüketilmelidir.

3. Meyve suyu değil, meyvenin kendisini tüketin. Ev yapımı olsa bile meyvenin suyunu sıkmak vitamin kaybına yol açarken, porsiyon kontrolünü zorlaştırmaktadır. Ayrıca vücudumuzun sağlığı için gerekli olan posa miktarını azaltarak, meyve şekerinin emilim hızını da arttırmaktadır.

4. Meyveyi ara öğünlerde tüketin. Tıka basa tokluğun üzerine yenen meyve enerji olarak kullanılmak yerine depolanmaya meyillidir. Bu yüzden meyvenin ara öğünlerde ve yemeklerden en az 2 saat sonra tüketilmesi uygundur.

5. Meyveyi kiloyla değil taneyle satın alın. Evde bulunan bir yiyeceği tüketmek her zaman daha kolaydır. Bu yüzden depolamak yerine az miktarlarda satın alıp porsiyon kontrolünü kolaylaştırabilirsiniz.

Sağlıklı günler diliyorum.

EMİNE BALKİS

BESLENME VE DİYET UZMANI

 
AdminAdmin