SAĞLIK
Giriş Tarihi : 14-12-2012 12:03   Güncelleme : 14-12-2012 12:03

Kornea nakilleri için bağış bekleniyor

Konya Numune Hastanesi Göz Bankası Laboratuar Yöneticisi Dr. Melih Azap, 2009 yılından buyana kornea nakillerini gerçekleştirdiklerini belirterek bugüne kadar 200 nakil yaptıklarını söyledi.

Kornea nakilleri için bağış bekleniyor
 Azap,  ailesi  tarafından organları bağışlanan 28 yaşındaki Mehmet Çetintaş'ın bir gözünün korneasının da iltihaptan dolayı sol gözü görme yeteneğini kaybeden 45 yaşındaki Ceylani Ongun'a nakledildiğini belirtti. Uzman  doktor  Fehmi Özkan da başarılı bir ameliyatın ardından naklin gerçekleştirildiğini vurguladı.
 Türkiye genelinde 5 bin kişinin kornea nakli için beklediğini belirten Dr. Melih Azap, insanlara organ bağışı çağrısında bulunarak, ''Bu sistemi yürütebilmenin tek bir yolu var o da kornea bulabilmek. Bunu da ancak bağışla yapabiliyoruz. Onun için insanlarımızı organ bağışına davet ediyoruz. Nakillerimiz sayesinde tekrar görebilenler de bu dünyadan  göçüp gidenlere hayır dualarını verecekler." dedi.

Türkiye  genelinde 25 tane göz bankası bulunduğunu ve bunlardan bir tanesinin de Konya Numune  Hastanesi 'nde olduğunu vurgulayan Azap, şunları söyledi: '' Bankamızda  da sırada bekleyen 200 kişi var. Eğer bağışlar olursa biz bir yıl içerisinde bekleyen sayısını sıfıra düşürürüz. Ama yeter ki organ bağışı yapılsın.''

BAŞARI  ORANI  ÇOK YÜKSEK

Kornea nakillerini gerçekleştiren  Uzman Doktor  Fehmi Özkan da başarılı bir ekip ile nakilleri yaptıklarını söyledi. Kornea nakilleri konusunda bazı sıkıntılarda yaşadıklarını vurgulayan Özkan ''Merkezimizde özellikle çevre illerden bulduğumuz korneaları getirmek için araç sıkıntısı çekiyoruz. 112 servisinden destek alarak kornealarıgetiriyoruz. Ayrıca nakil bekleyen hastalarımız adres ve  telefon  güncellemesi yapmadığı için ulaşmakta zorlanıyoruz." dedi.

YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ

Konya Numune  Hastanesi 'nde gerçekleştirilen operasyon sonrası kornea nakledilen Ceylani Ongun, şimdi ise yeni doğmuş gibi görebileceğini kaydetti. İnsanları organ bağışına çağıran Ongun, ''Çünkü bağışlanan bir organ bir başka kişiyi hayata yeniden kavuşturuyor. Kurumakta olan bir ağacı yeniden yeşillendiriyor. Ben de organlarımı bağışlayacağım''diye konuştu.

AdminAdmin