DÜNYA
Giriş Tarihi : 27-02-2012 15:43   Güncelleme : 27-02-2012 15:43

Kuzey Kore, Güney Kore'yi vurdu

Güney Kore ile Kuzey Kore arasında sonunda korkulan oldu. Kuzey Kore, Güney'in Sarı Deniz'deki Yeonpyeong Adası'nı topa tuttu. Olayda bir Güney Kore askeri ölürken, 3'ü ağır yaralandı. Güney Kore ordusu savaş dışı durumlar için geçerli olan en üst alarm seviyesine geçti. İki ülke, 1950-53 Kore Savaşı'ndan sonra barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.

Kuzey Kore, Güney Kore'yi vurdu
 Sarı Deniz'in "düşman kardeşleri" arasında tansiyon yeniden yükseldi. Söz konusu gerginliğin 1950-53 Kore Savaşı'ndan bu yana komünist Kuzey ile Batı'nın desteklediği Güney arasındaki en ciddi sınır çatışması olduğu belirtildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'den atılan yaklaşık 200 top mermisinin Yeonpyeong Adası’na düştüğünü açıkladı. Top mermilerinin çoğunun adadaki bir askeri üsse isabet ettiğini ifade eden Güney Kore ordusu, 1 askerinin öldüğünü, 3'ü ağır 13 askerinin de yaralandığını bildirdi.

Güney Kore'ye ait YTN televizyonu ise yaklaşık bin 200 kişinin yaşadığı adadaki 70 kadar evin yandığını duyurdu. Yonhap haber ajansı olaylarda 2 sivilin de yaralandığını bildirdi.

YTN televizyonu, Kuzey Kore'nin top ateşine Güney Kore'nin de karşılık verdiğini ve Savunma Bakanlığı'nın savaş dışı durumlar için geçerli olan en üst alarm seviyesine geçtiğini bildirdi. Reuters haber ajansı, olayın ardından Güney Koreli liderlerin başkent Seul'deki bir yeraltı sığınağında toplantı halinde olduklarını bildirdi.

SİVİL HALK TAHLİYE EDİLİYOR

Bir saat süren karşılıklı top ateşi sırasında ada halkının tahliye edilmesine başlandı.

Top ateşinin ardından adada başlayan yangının da kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi.

GÜNEY KORE, F-16'LARI HAVALANDIRDI

Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasının ardından Güney Kore F-16 savaş uçaklarını havalandırdı.

Yabancı haber ajansları, saldırının Kuzey Kore'nin yeni bir uranyum zenginleştirme tesisinin olduğunu açıklamasının ardından gelmesine dikkat çekti.

ÇİN VE RUSYA'DAN İLK TEPKİLER

Kuzey Kore'nin top ateşinin ardından Çin yönetimi, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye "barışa katkı yapmaları" çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait bir adaya top ateşi açmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken "tarafların barışa ve istikrara katkı yapmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini" belirtti.

Çinli yetkili, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "konuyu yakından izlediklerini ve gerçek durumun teyit edilmesi gerektiğini" ifade ederek, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili altılı görüşmelere geri dönülmesinin zorunlu hale geldiğini ileri sürdü.

Öte yandan, Rusya da, Kore yarımadasındaki "tehlikeli tırmanış" konusunda uyarıda bulundu.

İnterfax ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya yönelik topçu ateşinden sonra durumun bölgede tehlikeli bir tırmanışa yol açmamasının önemli olduğunu söyledi.

KUZEY, 26 MART'TA GÜNEY KORE GEMİSİNİ BATIRMIŞTI

Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido sebep oldu.

Kuzey Kore ise raporu yalanlayarak, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçlamıştı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu açıklamıştı. Daha sonra Güney Kore, ABD ile deniz tatbikatı yapmış, Kuzey Kore bunu savaş nedeni olarak gördüğünü belirtmişti.
AdminAdmin