GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-02-2012 15:43   Güncelleme : 27-02-2012 15:43

Türkiye'nin en uzun ilk 2 katlı köprüsü Galeri

Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü, iki katlı olacak ve Malatya'yı Elazığ'a karayolu ile bağlayacak. 2 bin 50 metrelik köprü için projelendirme tamamlandı. Haber 7'yi çatkapı ziyaret eden Vali Saran projeyi anlattı.

Türkiye'nin en uzun ilk 2 katlı köprüsü Galeri
 Karakaya Baraj Gölü üzerinde bulunan Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü, üzerine karayolu köprüsünün de eklenmesi ile iki katlı olacak.

Alt katı demiryolu, üst katı ise karayolu olacak köprü, Malatya'yı Elazığ'a bağlayacak. Projeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yakından takip ediyor.

Malatya Valiliği'nin başlattığı proje; 25 yıl önce Karakaya Baraj Gölü üzerine inşa edilmiş demiryolu köprüsünün üzerinden karayolu köprüsünü eklemeyi, böylelikle Malatya ile Elazığ'ın Baskil ilçesini birbirine bağlamayı hedefliyor.

Daha önce 2002 yılında feribot kazası yaşanması ve 13 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle; Karakaya Baraj Gölü üzerinden halen feribotla taşınan vatandaşların Elazığ'a daha güvenli ulaşması için proje, ilk olarak Valilik tarafından gündeme getirildi. Ve köprü için projelendirme tamamlandı.

kullan

Haber 7'i çat kapı ziyaret eden Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, büyük önem verdikleri Fırat Demiryolu Köprüsü ile ilgili projelerini anlattı. Saran, köprünün bir ilk olacağının altını çizdi.

Saran proje ile ilgili; "Fırat Demiryolu köprüsünü üzerine karayolu yapılması ile İlgili çalışma sonlandırıldı. 1985 yılından bu yana hizmet veren ve TCDD'nin Türkiye'deki en büyük köprüsü olan Fırat Demiryolu Köprüsü önemli bir geçiş güzergahında bulunuyor.

Malatya ile Elazığ arasında çok ciddi sosyal ve ekonomik ilişkiler bulunuyor. Baskil'de yetiştirilmekte olan kayısı ve sebze ile meyveler Malatya'da pazarlanıyor. Köprünün olduğu noktada yeni bir köprü yapılmak büyük bir ekonomik yük getiriyor. Ancak biz mevcut demiryolu köprünü üzerin ekleme yaparak karayolu ulaşımını da sağlayacağız.

Köprü projelendirildi. Projenin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından 2011 Yılı Yatırım Programına alınması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Büyük bir ihtimalle 2011 yılı yatırım projesine alınacak" dedi.

Saran ayrıca; Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsüne üstten karayolu köprüsünün de yapılması ile Malatyalı ve Elazığlı vatandaşlar hem güvenli bir yolculuk yapacaklarını hem de iki şehir arasındaki taşımacılığın da aynı köprü üzerinden gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

kullan

Proje hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da bilgi verildiğini anlatan Saran, "Türkiye'de bir ilk meydana gelecek. bir kere ilk kez iki katlı bir köprüye sahip olacağız. İkincisi Türkiye'nin en uzun karayolu köprü geçişi sağlanmış olacak" şeklinde bilgi verdi.

Vali Saran, iki katlı köprünün yapım aşamasının başlangıcından bitişine kadar olan süreci belgesel haline getirileceğini de sözlerine ekledi.

Karakaya Baraj Gölü üzerindeki 2 bin 50 metre uzunluğundaki Fırat Demiryolu Köprüsü'nün yeni yapılandırılması kapsamında alt kattan trenin geçmesi, üst kattan ise karayolu araçlarının geçmesi ile ilgili proje RUA Mühendislik Şirketi tarafından projelendirildi. 

Yıllardır ABD'de benzerleri uygulanan köprünün projelendirilmesi sırasında Avrupa Köprüler Şartnamesi'ne de uyuldu.

Projeye ABD'deki çift katlı köprülerin uzmanı olan Nick Maianos da danışman olarak destek verdi.

2 bin 50 metre olan köprünün üst katı için gereken demir-çelik malzemeleri ile birlikte iki katlı köprü, yaklaşık 10 milyon liraya mal olacak.

Bu arada, projenin inşaat kısmını ihale edilmesi durumunda en fazla 1 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girebileceği öngörülüyor.

Köprüdeki inceleme fotoğrafları www.turizmdebusabah.com internet sitesinden alınmıştır.

AdminAdmin