GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-02-2012 15:43   Güncelleme : 27-02-2012 15:43

6 yılda 20 bin yabani kuş haklandı

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinde bulunan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde son 6 yıl içinde 20 bin kuş halkalanarak tekrar doğaya bırakıldı.

6 yılda 20 bin yabani kuş haklandı

Kafkas Üniversitesi, Kuzey Doğa Derneği ve Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yapılan ve Aras Nehri havzasındaki kuşları tespit etmek amacıyla kurulan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde 2006 yılından bu yana 20 bin kuşun halkalandığı belirtildi.

Kuzey Doğa Derneği'nden halkalama uzmanı Biyolog Sedat İnak, yaptığı açıklamada, bu yıl 12 Mart'tan itibaren ilkbahar göçünü takip için araştırma merkezinde kamp kurduklarını belirterek şu ana kadar 89 farklı türden 3 bin 100 kuşun halkalandığını kaydetti.

Kuş halkalama çalışmalarının 15 Haziran'a kadar devam edeceğini ifade eden İnak, ''Bu hafta içinde halkaladığımız kuş türünden biri de söğüt bülbüldür. 6 yıl içinde 20 bin kuş halkaladık. 2006 yılından beri Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezimiz faaliyettedir. Güney Afrika'da halkalanan bir kuşu biz burada yakaladık. Bizim burada halkaladığımız Öten Ardıç kuşunun ise Kıbrıs'ta bir avcı tarafından vurulduğunu öğrendik'' diye konuştu.

Kuzey Doğa Derneği Başkanı Biyolog Emrah Çoban ise derneklerinin koordinasyonunda, Iğdır Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi'nin iş birliğiyle kuş halkalama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Göçmen kuşların göç yolunda karşılaştıkları zorluklardan dolayı nüfuslarının azalarak, nesillerinin tehlike altına girdiğini anlatan Çoban, şimdiye kadar 250 kuş türünü araştırma merkezinde tespit ettiklerini bildirdi.

Göçmen kuşların her yıl düzenli olarak Afrika'dan Avrasya'ya hareket halinde olduğuna dikkati çeken Çoban, Iğdır'ın kuşların durak yerleri arasında yer aldığını ancak insanların doğayı tahrip etmelerinden dolayı dinlenme konaklama alanlarının yok olmaya yüz tuttuğunu belirtti.

Kaynak : haber7.com

AdminAdmin